Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak, amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.
21.B Speciális IPA: New England IPA
Összbenyomás:
Egy amerikai IPA intenzív gyümölcsös ízekkel és aromákkal, könnyű testtel, selymes kortyérzettel, gyakran opálos, jelentős ködösséggel. Kevésbé érzékelhető a keserűség, mint egy tradicionális IPA-nál, de mindig komlóhangsúlyos. A trópusi gyümölcsös jegyeket hordozó komlókkal végzett kései aromakomlózásra és kiváltképp hidegkomlózásra helyezett hangsúly vezet a stílusra ismerten jellemző ’juicy’, azaz zamatos karakterhez.
Illat:
Intenzív komló illat, jellemzően gyümölcsös jegyeket (leginkább csonthéjasok, trópusi gyümölcsök, citrusfélék) hordozó újabb amerikai és újvilági komlóvariációk, füves és gyógynövényes aromák nélkül. Tiszta, semleges malátaillat a háttérben, melyhez társulhat egy könnyed kenyeres édesség, de nem lehet jelen karamelles vagy pirítós illat. A malátás karakter teljes hiánya hiba. A semlegestől gyümölcsösig terjedő erjedési karakter jól együttműködik a komlókkal. Tejszínes, vajas vagy savanyú illat nem megfelelő. Az alkoholos karakternek, ha van, visszafogottnak kell lennie, soha nem lehet erőteljes.
Megjelenés:
Színe a szalmasárgától a sárgáig változhat, alkalmanként narancssárga árnyalattal. Ködös, gyakran opálos, de ne legyen zavaros, sötét. Az opálosság sajátos fényt adhat a sörnek, ami ettől színben sötétebbnek tűnhet. Bármilyen látható úszó szemcse (komló-, élesztő származék) hiba. Közepestől a vaskosig terjedő tojáshab fehérségű habot fejleszt, ami tartós, vagy kifejezetten tartós.
Íz:
A komló íz magas, vagy kifejezetten magas intenzitású és az illattal azonos jegyeket tükröz (a hangsúly legáltalánosabban a gyümölcsösségen, érett trópusi gyümölcsökön, csonthéjasokon, citrusféléken helyezkedik el). Az érzékelt keserűség valahová az alacsony és a közepesen magas közé tehető, gyakran elfedi a test és a sör lecsengése. A komlóíz jellege az utóízben nem lehet éles, durva. A malátaíz alacsonytól közepesig terjedő intenzitású, általában semleges, néha kenyeres, gabonás, enyhén édeskés. Az érzékelhető pirítós vagy karamell íz hibának számít. Az erjedési karakter semleges vagy gyümölcsös, de hasonlóan az aromákhoz a komlók támogatója. Visszafogottan száraztól a semlegesig terjedő utóíz. Tejszínes, keményítős, cukrosan édes ízek helytelenek, habár a magas észter szint és az enyhébb keserűség mérsékelt édesség benyomását is keltheti. Mérsékelt, támogató alkoholos karakter elfogadható, de soha nem jellemezheti meleg, vagy domináns alkoholosság.
Kortyérzet:
A közepestől a közepesen-magasig terjedő testesség jellemzi lágy karakterrel. Nincs komlóból eredő éles fanyarság. Erősebb változatokban alkoholos melegség jelen lehet, de sosem erőteljes. A közepes szénsavasság a sztenderd. A korty nem lehet krémes, viszkózus, vibrálóan savas, és nem jellemezheti nyers keményítős textúra.
Megjegyzések:
A stílus még fejlődik, de alapvetően egy selymesebb, ködösebb, zamatosabb (‘juicy’) amerikai IPA-ról van szó. Ebben az összefüggésben a zamatos (‘juicy’) egy friss gyümölcslé, vagy friss, érett gyümölcs fogyasztását felidéző benyomásra utal.
A turmixokra, jégkrémekre vagy smoothiekra utaló súlyos példák már túlmutatnak ezen; egy IPA mindig könnyen iható kell, hogy legyen. A ködösség a hidegkomlózás gyakorlatának következménye és nem visszamaradt, lebegő élesztő, keményítő jelenléte, vagy pektinek hozzáadása okozza; homályosan áttetsző derengés a kívánatos, és nem ködös, sötét zavarosság.
Történet:
Ez a modern stílus az Egyesült Államok New England régiójából származik. A “The Alchemist” főzde Heady Topper nevű sörét tartják a stílus első példájának, ami számtalan későbbi értelmezést inspirált, melyek népszerűsége a 2010-es évek első felében egyre nőtt. A sörfőzők folyamatosan fejlesztik, alakítják a stílust, úgy, hogy a stílus egyre kevésbé keserű irányba halad, lényegében az „IPA” fogalom megcsúfolásáig.
Jellegzetes összetevők: Az összetevők hasonlóak egyéb újabb amerikai IPA-k összetevőihez, de gyakran több a zab, a búza a maláta listán, és kevesebb a karamell- és speciális maláta. A komló választás a trópusi gyümölcsös, csonthéjas és citrusos karakterű amerikai és újvilági komlókra korlátozódik. Semleges vagy észteres élesztő törzs. A vízprofil szulfát és klorid között kiegyensúlyozottól a kloridosba hajlóig terjedhet. Erőteljesen hidegkomlózott, részben az aktív erjedés alatt, változó adagolási alkalmakat és hőmérsékleteket használva, melyek mind a komló aromák és ízek mélységének keserűség feletti hangsúlyozását szolgálják. A komló olajok erjesztés alatti biotranszformációja erősítheti a gyümölcsös karaktert.
Stílus összehasonlítás:
A New England IPA kortyérzete teltebb, selymesebb, több a kései komlózásból eredő gyümölcsösség, a keserűség érzete visszafogottabb, a megjelenés pedig ködösebb mint az Amerikai IPA esetében. A gyümölcsösség és valamiféle ködösség több modern Amerikai IPA sajátja is lehet, ha azonban ehhez száraz, harsanó lecsengés társul közepes testességgel, és jól érzékelhető keserűséggel, akkor versenyen a sört Amerikai IPA stílusba kell nevezni. A gyümölcsös-, lágy karakter erősítésének érdekében észrevehető mennyiségben hozzáadott gyümölcs, laktóz, és egyéb összetevők esetében másik stílusba kell nevezni a sört a hozzáadott összetevő alapján (pl.: Gyümölcsös sör, Különleges sörök)
Alap statisztikák:
OG: 1.060 - 1.085
IBU: 25-60
FG: 1.010 -1.015
SRM: 3-7
ABV: 6% - 9%
Kereskedelmi példák:
Horizont - Selfish Games
Szentandrás sörfőzde - Ködfelhő
Monyo Brewing - Cyber Rabbit
Hop Hooligans - Stress Less
Verdant - Lightbulb
Recept
A sörfőző csoportokban rengeteg kiváló recept kering. Ezzel az erős alaprecepttel kedved szeretnénk csinálni, amit később kedvetekre variálhattok és tehetitek változatosabbá.
A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.
Maláta:
3kg Viking Pale Ale maláta
1kg Viking Búza maláta
500g Zabpehely
500g Rizspehely
500g Búzapehely
Komló(+forralási idő):
50g Galaxy- Hopstand 75°C 20min
50g Idaho 7 - Hopstand 75°C 20min
80g Simcoe - Hidegkomló - 2nap
50g Galaxy - Hidegkomló - 2nap
50g Idaho 7 - Hidegkomló - 2nap
Lallemand New England
A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag: HopLine Lazy Hazy NEIPA
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok
Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)