Sörfőzős cikkek
A kegezéssel foglalkozó cikksorozatunk utolsó részében a karbonizálással és a csapolással fogunk foglalkozni. A fórumokon visszatérő probléma, hogy a sört nem sikerül otthon csapolni, habzik. Emellett valahogy a szén-dioxid tartalma sem az igazi.
Abban biztosan egyet érthetünk, hogy a németek tudnak sört főzni.
Sajnos a globális felmelegedés a sörfőzést sem kíméli. Ebben a részben az éghajlatváltozás és a kihozatal kapcsolatáról lesz szó.
Ebben a részben a kialakításról lesz szó tele hasznos infókkal az összeszerelésre vonatkozóan.
Aki túl van néhány főzésen már biztosan elgondolkozott, hogy nem lehet-e kikerülni az üvegmosással járó pancsolást. Tulajdonképpen a legmonotonabb és legtöbbek által utált tevékenység a sörfőzés során.
Lassan vége a nyárnak és bár még messze vannak az ünnepek, de a karácsonyi Stoutoknak idő kell, hogy összeérjenek. Emiatt érdemes még a nyár végén, augusztus-szeptemberben lefőzni ezeket.
A nyári nagy meleg éppen úgy próbára teszi az élesztőket, mint a téli hideg. Az alsó erjesztésű sörök remek hidegtűrők, azonban ha melegben akarunk sört főzni, már nem ilyen egyértelmű a választás.
IItt a nagyker oldal, kizárólag adószámmal való vásárlásra.
Ezen a héten a beígért és beharangozott cikksorozat első részével jelentkezem, ami nem más, mint a Lázadó Láma.
Desszertsör, ahogy az alföldiek csinálják. Nézzük mit tud a Szentandrás Sörfőzde almáspite inspirálta pastry ale-je.
Télen sokkal népszerűbbek a barna, fekete sörök. Sokan Stout vagy Porter sörökkel készülnek az ünnepekre.
Te is készítettél már gejzírt sörből? A cikkből megtudhatod, hogy miért fut az üveges söröd.
A tápsó a modern sörfőzés egyik sokat emlegetett pontja. Miért ajánlott használni? Kell ez nekem?
Mindenki szereti a finom bajor búzasöröket. De néha sajnos nem úgy sikerül, ahogyan szerettük volna.
Feldobnád a sörödet? A legtöbb tradícionális sörben jól áll egy kis füstölt maláta.
Valószínű, hogy mostanra már mindenki találkozott savanyú sörrel valamilyen formában.
Kezdőként nem egyszerű eligazodni a receptcsomagok között, pláne hogy már az elején sikerélményed legyen.
A legtöbb fertőzés (és emiatt kiöntött sör) általában a tisztítás és fertőtlenítés elhagyása..
A múltkori posztom alatt sokan jeleztétek, hogy erről a podcastról nagyon szívesen olvasnátok..
Biztos mindenki megfigyelte már, hogy az otthon főzött lágerek nem sikerülnek olyan tisztán.
Melyik élesztőnek melyik a párja, van átjárás a gyártók között? Lallemand vagy Fermentis?
OG? FG? IBU? EBC? ABV? A különböző sörfőzős fórumokon rengeteg ilyen rövidítésekkel találkozhatsz.
Kukorica, búza, rizs? De melyiket mihez? Miért jó ez nekem? Ahhoz, hogy megértsük miért jó..
Békebeli Bécsi sör Dreher Antal poharából. Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése.
Van a sörfőzővizedben klór? Igen. - szabadulj meg tőle. Nincs. - a szerencsésebbek közé tartozol.
Pilzeni? Pale ale? Maris Otter? Füstölt? Könnyű lehet elveszni közöttük, főleg akkor, ha nem túl tapasztalt az ember.
Szeretnéd, ha a komlótól mindig ugyanazt kapnád? Azonos aromák, azonos alfasav és teljes konzisztencia
Ismét egy ti kértétek én hozom poszt. Ha érdekel, hogy hogy kell beállítani a vízprofilt és a cefre pH-t.
Sokszor nem is gondolkozunk azon, hogy mennyi ideig forraljuk a sörlevünket.
Tudod mi az a biotranszformáció? Na és azt, hogy miért fontos? Szuper. Mégis olyan, mint egy nemlétező dolog?
Ne nyitogasd az erjesztőt! Legalább egyszer már mindenki találkozott ezzel a tanáccsal.
Közkívánatra a mai cikkünkben a kveik élesztőkről, azok történelméről, típusairól és felhasználásáról lesz szó.
Mit csinálsz a törköllyel? Miért nem sütsz egy kenyeret belőle? a következőkre lesz szükség!
Lepalackoztad/hordóztad a sörödet, de nem tudod mikor lesz iható? Nézzük mit érdemes tudni.
Kész a söröm, hogyan tovább? Nézzük hogyan és miben érdemes söreinket tárolni.
Fokoló, refraktométer, ABV%, fajsúlymérés? Többségünk csinálja, de van aki nem érti, hogy mi értelme.
Mai cikkünkben az erjesztésvezetésről lesz szó. Azon belül a hőmérsékletről, levegőztetésről, mellékízekről..
Minden erjesztés után több száz milliárd ártatlan élesztősejtet öntünk a lefolyóba..
Mi az? 0,005-0,01mm az átmérője, és jó sört csinál? Sörélesztő. Eredetéről, fajtáiról fogunk beszélgetni.
A víz után a sörfőzéshez a legnagyobb mennyiségben felhasznált alapanyag a maláta.
A vízkezelés és cefrézés után itt egy újabb eleme a sörfőzésnek. Tamás ismét egy alapos cikket írt.
A Cefrézés mellett nem lehet csak úgy elmenni. A sörben a víz után a maláta a legnagyobb mennyiségben van.
Szóljon egy poszt a méltán híres Weihensephan-i lager élesztőhöz! W34/70.
Biztosan nektek is van gluténérzékeny a baráti körben, legalábbis nálunk állandó téma..
Főztél már New England stílusban? Tipikusan amerikai sörtípust általában amerikai aromakomlókkal főzik.
Az élesztők és komlók után összedugtuk a fejünket Mátyus Tamással. Egy hiánypótló cikk következik.
Szereted a különlegességeket? Ez a bejegyzés szóljon a régi idők királyairól, amelyek fénye megkopott.
Ittál már IPA-t? Halottál már a biotranszformációról? Ha igen, ha nem ez a cikk neked szól.
A Lesaffre csoport, azon belül is a Fermentis a világ egyik legnagyobb sörélesztő gyártója.
Szerintem nincs olyan sörfőző a földön, aki a Neipa hallatára, ne képzelne maga elé egy friss opálosan sárga italt..
Adósok voltunk nektek egy IPA recepttel. Az IPA a sörforradalom itala a mai napig.
Most valami igazi, könnyen fogyasztható, fűszeres pezsgéssel készültünk nektek. Igazi klasszikus..