Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak, amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.
19.B California Common
Összbenyomás:
Egy enyhén gyümölcsös sör határozott, gabonás malátássággal, érdekes pirítós és karamelless ízekkel és a hagyományos amerikai komlók karakterisztikájának rusztikus jegyeivel.
Illat:
Közepestől a magasig terjedő tipikusan hagyományos amerikai komlók rusztikus illata (gyakran fás, rusztikus vagy mentás tulajdonságokkal). Enyhe gyümölcsösség megengedett. Kevéstől mérsékeltig terjedő karamell és/vagy pirítós illatok támogatják a komlót.
Megjelenés:
Színe a közepesen borostyánszíntől a világos rézszínűig terjed. Általában tiszta. Mérsékelten törtfehér hab jó tartóssággal.
Íz:
Mérsékelten malátás, kifejezett komló keserűséggel. A maláta karakter általában pirítós jellegű (nem pörkölt) és karamelles. Alacsonytól a mérsékleten magasig terjedő komlóíz, általában a hagyományos amerikai komló rusztikus jellegét mutatva (gyakran fás, rusztikus, mentás). A befejezés meglehetősen száraz és ropogós, megmaradó komlókeserűséggel és határozott, gabonásan malátás jelleggel. Könnyed gyümölcsös észterek elfogadhatóak, egyébként tiszta.
Kortyérzet:
Közepesen testes. Szénsav közepestől a közepesen magasig terjed.
Megjegyzések:
Ezt a stílust szigorúan a prototípusnak tekintett Anchor Steam sör alapján definiálták, habár megenged a korból származó más alapanyagokat is. A northern brewer komló nem szükségszerű velejárója a stílusnak; ugyanakkor a modern amerikai és újvilági komlók (főleg a citrusosak) nem megfelelőek.
Történet:
Amerikai nyugati-parti eredetű, eredetileg steam beerként főzték az aranyláz idején. Hagyományosan nagy, lapos, nyitott erjesztőket (úgynevezett coolships) használtak, hogy ellensúlyozzák a hűtés hiányát, és felhasználják a San Francisco-öböl környékének hűvös levegőjét. Ászok élesztővel erjesztették, de olyannal, ami viszonylag tiszta sört eredményez magasabb hőmérsékleten is. A modern változatai az Anchor Brewing 1970-ben felélesztett változatán alapulnak.
Jellegzetes összetevők:
Pale maláta, nem citrusos komlók (gyakran northern brewer), enyhén pirított és/vagy kristály maláta. Ászok élesztő, habár néhány élesztőtörzs (különösen, amelyeknek nevében szerepel Kalifornia) jobban működik a melegebb tartományokban (13-16 °C), ahol tipikusan használják. Figyeljünk rá, hogy a bizonyos német élesztők nem elfogadható kénes jelleget adnak.
Stílus összehasonlítás:
Felületesen nézve hasonlít az amerikai félbarna ale-re, de a maláta és a komlózás speciálisan kiválasztott - a komlóillatot/ízt hagyományos (nem modern) amerikai komlók adják, a malátaíz pirítottabb, a komlózás mindig határozott, és melegben erjesztő ászokélesztőt használnak. Kevésbé leerjesztett, kevésbé szénsavas és kevésbé gyümölcsös, mint az ausztrál sparkling ale.
Alap statisztika:
OG: 1.048 – 1.054
FG: 1.011 – 1.014
IBUs: 30 – 45
SRM: 10 – 14
ABV: 4.5 – 5.5%
Recept
A California common -másnéven steam beer- az 1800-as évek végén született Kaliforniában. Láger sört szerettek volna készíteni német láger élesztővel, de hűtés hiányában ale hőmérsékleten erjedt. Az ennek hatására létrejött észteres profil határozza meg a sört.
Egy igazi szomjoltó, rendesen itatja magát.
A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.
Maláta:
4kg Viking Pale Ale maláta
500g Viking Munich Dark maláta
100g Viking Caramel 200 maláta
Komló:
10g Northern Brewer komló - 60perc
20g Northern Brewer komló - 30perc
20g Northern Brewer komló - 15perc
Élesztő:
1 db Fermentis S-23 élesztő
A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag: HopLine California Common
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok
Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)