Stílus |
Aroma |
Flokkuláció |
Alkoholtolerancia |
IPA,NEIPA |
Trópusi- és csonthéjas gyümölcsök, guava, passio gyümölcs |
magas |
~15 % |
Fontos kiemelni, hogy ezek az élesztőtörzsek annyira újak, hogy nem rendelhetők konkrét sörtípushoz. A feltűntettt típus csupán ajánlás. Még rengeteg új dolog rejtőzik ezekben a törzsekben, ezért érdemes más sör stílusoknál is próbára tenni őket.
Izolátum, az eredeti törzs tulajdonságait megtartotta, de ez NEM tartalmaz lactobacillust. A nevét a litván Julius Simonaitisről kapta, évtiiezdeken keresztül keresztül ők gondozták az élesztőt törzset, majd később tőle gyűjtötte be Lars Garshol. A Simonaitis egy igazi ízbomba, narancsos, trópusi gyümölcsös és csonthéjas gyümölcsök észterei vannak. Közben passiógyümölcsre, narancsra és guavára emlékeztető, fűszeres-gyógynövényes aromákat termel.
A gyors erjesztés miatt az élesztőnek sok tápanyagra van szüksége, ezért mindenképpen adjunk hozzá 10g/20l tápsó. Tápsó nélkül az élesztő nagyobb stressznek van kitéve, ez mellékízeket okozhat a kész sörben.
Ajánlott sörtípusok: IPA, NEIPA
Ideális hőmérséklet: 24 - 35 °C (ezek a törzsek a magas hőmérséklethez alkalmazkodtak, érdemes őket 30°C fok felett használni, 30°C alatt lassan dolgoznak)
Adagolás: 1 tasak/21l
A tasak 3g élesztőt tartalmaz, tapasztalataink szerint bőven elég, hogy stabilan leerjessze a sörödet.
Rehidratáljuk 200ml forralás előtti, visszahűtött sörlében 30-60 percig.