Gyakran emlegetik vanília helyettesítőként is a fűszert, de íze annál jóval komplexebb. Enyhén fűszeres és kissé virágos mellé, az angolok dohányt is ízesítenek vele, de süteményekbe is kiváló!
Adagolás: VÁLTOZÓ! Van, akiknek 2-3 szem elég 20 literhez, hogy kiérezze, de van, aki 5-10 szemet is beletesz. Erősen függ a sör típusától és annak domináns ízeitől. Mi azt javasoljuk, hogy 2 szem legyen a kiindulási pont, mert hozzáadni mindig lehet, de kivenni belőle már nem!
Használata:
- Finom szemű reszelőn reszeljük le, majd adjuk a sörhöz az erjesztés legvégén, ha már az FG-t elértük. 2-3 nap elég neki, utána kezdődhet a cold crash
- Készíthetünk tinktúrát belőle, ha tiszta szeszbe, vagy valamilyen alkoholba (pl.: vodka, whisky, rum) áztatjuk). Ebben az esetben is érdemes lereszelni előtte, mert ez felgyorsítja a kioldódást. Az így kapott tinktúrával nagyon pontosan be tudjuk állítani a kívánt hatást, ha egy pohár sörhöz csepegtetünk belőle és felszorozzuk az eredményt a főzet méretére.