Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörfőzős cikkek

Lupomax - A jövő komlója

HOPLINE
2022.01.15 22:12
Lupomax - A jövő komlója

Szeretnéd, ha a komlótól mindig ugyanazt kapnád? Azonos aromák, azonos alfasav és teljes konzisztencia

Mi a Lupomax?

 

A Lupomax egy új kolmófeldolgozási technika, amit a BaartHaas fejlesztett ki. A módszer lényege az, hogy a komlótobozokat a feldolgozás során nem csak ledarálják és összepréselik, mint a hagyományos T90 pellet esetében. Helyette több lépésben leválasztják a komló terméséről a zöld növényi részeket, amelyek nem tartalmaznak lupulint, illóolajokat, alfa-savakat és semmi egyéb aromáért felelős anyagot. Ennek köszönhetően a Lupomax komlókba sokkal kevesebb olyan növényi összetevő kerül, amely kellemetlen keserűséget és füves, zöld ízeket okoz, ha túl sokáig van a komló kontaktban a sörrel. 

 

Előnyei



    • Alacsonyabb növényi keserűség 

      A mai agyonkomlózott hazy IPA-knál gyakori a kortyvégi kellemetlen, lassan lecsengő keserűség. 

      Mivel a növényi részek egy része ki lett zárva a végtermékből, így a komló által okozott keserűség jelentősen csökken, ha whirlpool, vagy a hidegkomlóként használjuk. Ez azt jelenti, hogy több komlót használhatunk, több aromát vihetünk a sörünkbe anélkül, hogy kellemetlen keserűséget okozna az. Ezzel új szintre emelhetjük az erősen hidegkomlós söreinket. 




    • Kevesebb veszteség

      Gondolom senkinek nem kell bemutatni azt, hogy mekkora veszteséggel jár a hidegkomlózás. Egy átlagos hazy, vagy NEIPA főzésénél a sörlé akár 10-20%-a is elveszhet a whirlpool + hidegkomlózás során. Ez azt jelenti, hogy 20 liter sör esetében simán 3-4 liter sörünk is odaveszhet. Ez az egyik fő oka annak, hogy ilyen drágák ezek a sörök kereskedelmi forgalomban is. 

      Leginkább a zöld növényi részek azok, amik ezért a veszteségért felelősek. De amint említettem, a Lupomax komlók esetében ezek jelentősen alacsonyabb %-ban vannak jelen, így a veszteségünk érzékelhetően kevesebb lesz. Vagyis ugyanannyi lefőzött sörből többet tudunk majd lepalackozni, vagy a kegbe átfejteni. 




    • Megnövelt aroma

      A pelletek mérete és súlya nem változik, mivel a haszontalan növényi részeket az olajokban gazdag, aromáért felelős komponensek helyettesítik a végtermékben. A Lupomax komlók esetében ezért az illóolaj és alfa-sav tartalom is lényegesen magasabb, mint a hagyományos T90 pelletekben. Ennek köszönetően kevesebb komló felhasználásával tudjuk ugyanazt az aromaintenzitást elérni, vagy ugyanannyi komló felhasználásával jelentősen aromásabb sört tudunk főzni. 




    • Finomabbra darált: gyorsabb kioldódás, nagyobb kontakt felület

      A Lupomax komlópelletek esetében sokkal finomabb szemcsésre dolgozzák fel a komlótobozokat, ezért azok jelentősen kevesebb idő alatt képesek a sörbe oldódni. Ennek köszönhetően a fajlagos felületük is a többszörösére nő, vagyis nagyobb felületen képes a sörrel kontakba lépni, ezzel tovább gyorsítva a kioldódást. Ez remek hír, hiszen azt jelenti, hogy akár 8-12 óra alatt végbemehet a teljes kioldódás, ami a gyártást jócskán fel tudja gyorsítani. Az alábbi videón egyértelműen látszik, hogy ténylegesen mennyivel jobban oldódik a Lupomax pellett, a hagyományos pellethez képest. Néhány perc után teljesen feloldódott, míg a sima pelletben jól láthatóak a nagy darabok.





 

    • Konzisztencia

      A Lupomax komlók gyártásánál érzékszervi analitikával és labormérésekkel biztosítják, hogy a termék mindig megközelítőleg azonos alfa-sav és illóolaj tartalommal rendelkezzen. Nincs többé 3-5%-os eltérés két csomag komló között, mint ahogy azt eddig tapasztaltuk. Fő a konzisztencia, így mind a főzdék, mind a házi sörfőzők könnyebben tudják majd reprodukálni ugyanazt a sört a főzések során. 



Használata

 

Semmiképpen se használjuk keserűkomlóként! Sajnos sok receptben látni mai napig, hogy a drága és ritka aromakomlókat használják a 60 perces keserűkomló helyére, érthetetlen okokból kifolyólag. A Lupomax komlók magas alfasav és olajtartalma miatt nem ajánlatos keserítésre való felhasználásra. Miért is akarnánk elveszíteni azt a rengeteg aromát, amit ez az új termék hoz? 

Ha Lupomax komlót használunk, akkor nagyon maximum a forralás utolsó 10 percében tegyük azt. Ellenben én ezt sem tudom jó szívvel ajánlani, mert még így is nagy aromaveszteséggel jár és teljesen értelmetlen.



Inkább a flameout, whirpool szakaszban kezdjük el adagolni, ahol érdemes 40-50%-al kevesebbet használni belőle, mint a vele azonos évjáratú és fajtájú T90 komlóból használnák. Ugyanis ebben a fázisban hő hatására az alfasavak izomerizálódnak és növelik a keserűséget, mint bármilyen más komlótermék esetében. 



A hidegkomlózás lenne a fő terület, ahol a Lupomax előnyeit igazán kiélvezhetjük.

Itt is elegendő, ha a recept szerinti komlómennyiségtől 30-50%-al kevesebbet használunk és ugyanazt az aromaprofilt fogjuk kapni. Ellenben alacsonyabb lesz a keserűség és kevesebb lesz a komló által felszívott sörlé mennyisége. De mivel csökken a keserűség, akár 1:1-ben is helyettesíthetjük a T90 pelletet a receptben Lupomax komlóval. Így viszont már egy jelentősen aromásabb sört fogunk kapni. 

Javaslom, hogy mindenki akit érdekel ez a termék az kísérletezzen kicsit otthon, mert ez lesz a jövő. Egyre több gyártó próbál hasonló termékeket készíteni, mert a piac igényli.

A NEIPA-k korában nagyon fontos az aroma növelése és ezzel párhuzamosan a veszteségek csökkentése. Nem lepne meg, ha néhány éven belül az összes gyártónak lenne hasonló terméke és a legnépszerűbb komlók mind előrhetőek lennének ilyen formában.

 

Nálunk jelenleg Citra, Saaz és Mandarina Bavaria típusokban érhető el a termék. Viszont ha kellő érdeklődés mutatkozik, akkor a a jövőben a következő fajták is elérhetőek lesznek:

Amarillo, Ariana, Azacca, Bru-1, Callista, Cashmere, Centennial, Columbus, Eukanot, El Dorado, Hüll Melon, Idaho 7, Mosaic, Sabro. 



Ha van olyan fajta, amit szívesen látnál webshopunkban, akkor kommentben a Facebook poszt alá nyugodtan írd be, ezzel látjuk mi is, hogy milyen igényeitek vannak.