Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörfőzős cikkek

3+1 kezdőbarát receptcsomag

HOPLINE
2022.04.09 10:11
3+1 kezdőbarát receptcsomag

Kezdőként nem egyszerű eligazodni a receptcsomagok között, pláne hogy már az elején sikerélményed legyen.

Házi sörfőzőként szinte garantált, hogy imádni fogod a söreidet. Ez nem véletlen, hiszen már az első söröddel biztosan jobbat alkotsz, mint a nagy sörgyárak standard termékei. De mire kell figyelni a lefőzendő recept kiválasztásánál? Ebben a rövid összefoglalóban igyekszünk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

A kiválasztás során igyekeztünk olyan söröket választani, ahol egyszerű, egy-, maximum kétlépcsős cefrézést alkalmazhatunk. Illetve a sörfőzők lépfenéje, a komlók oxidációja ne legyen rizikófaktor. Éppen ezért a lent felsorolt recepteknél nem jellemző az aroma-, whirlpool-, vagy hidegkomlózás.   

  • A cefrézés közben a maláta tetején lévő hab melegoldali oxidációra utal. Próbáljuk meg minimalizálni a forró sörlé csobogtatását.
  • A hidegoldalon néhány apró óvintézkedéssel már sokat tehetünk az oxidáció megelőzésére. Például nem nyitogatjuk az erjesztővödröt fölöslegesen. A sör felett lévő szén-dioxid védi a sört, de a nyitogatás hatására ez elillan. Palckozhatunk PET palackba is. Ez a legjobb módja annak, hogy megvédjük a sörünket a palackban a nemkívánatos oxigéntől..

Belga Saison (Table Saison) és (Standard Saison)

A Belga sörök népszerűsége töretlen. Könnyen elkészíthetőek és roppant ízletesek is mellé. A Belle Sasion élesztő hatásfoka kb 90%. Ez azt jelenti, hogy egy nagyon agresszív, diasztatikus törzsről beszélünk, ami szárazra erjeszti a sörünket. Szeret melegebb hőmérsékleten erjeszteni (25°C+), de szobahőn is kíválóan teljesít. Nem szükséges hozzá hőmérséklet szabályozás és az általa erjesztett sör rendkívül gyorsan iható lesz. Ezek miatt is kifejezetten kezdőbarát. Az ízvilágát tekintve fűszeres, mint a szegfűszeg és bors, valamint enyhén savas, ennek köszönhetően nagyon ivós lesz tőle a sör. Ha kisebb főzőüsttel rendelkezel, akkor érdemes a Table Saisont választanod, hiszen ebben a receptben kevesebb malátára van szükség.

Miért ajánljuk?

  • Egyszerű cefrézés
  • Hamar iható
  • Nem szükséges hozzá hőmérséklet szabályozás

Amire oda kell figyelned:

  • Az élesztő 15-35°C között érzi jól magát. De érdemes a recept alapján 25-28°C-on erjeszteni.

Kölsch

A Kölsch a német Köln városából származik, innen kapta a nevét is. Gyakorlatilag egy felsőerjesztésű ale típusú sörről beszélünk, amit utána egy lágerhez hasonlóan 2-4 hétig hidegen kondicionálunk. A Kölsch élesztő nagyon finom gyümölcsös észtereket állít elő, emellett nagyon ivós lesz a sör. Aki a hagyományos láger söröket szereti, annak a Kölsch szinte biztosan a szerelme lesz.

Miért ajánljuk?

  • Egyszerű cefrézés
  • Felsőerjesztésű élesztő, ezért egy lágerhez képest gyorsabban dolgozik
  • 2-3 héttel a palackozás után érdemes néhány naponta minőségbiztosítást tartani, hogy érezzük, ahogyan érik a sör

Amire oda kell figyelned:

  • Kb 16-18°C-os erjesztési hőmérséklet
  • A cold crash (hidegtörés) opcionális, de ha kristálytiszta sört szeretnél, érdemes foglalkozni vele

Viking APA

Az American Pale Ale egy malátahangsúlyos sör visszafogott komlóaromákkal. Kevésbé keserű, mint egy IPA, de illatos és csábító a tengerentúli komlóknak köszönhetően. Hagyományosan tisztán erjesztő, amerikai ale élesztővel készül. Ez engedi kibontakozni a maláta és a komlókaraktert, ezek egyensúlya adja majd a sör gerincét. A receptet a kiváló Viking Malt sörmesterei ihlették. 

Miért ajánljuk?

  • Egyszerű cefrézés
  • Felsőerjesztésű élesztő, gyorsan dolgozik
  • Kb. 18-20°C-os erjesztési hőmérséklet, a sör viszonylag hamar iható lesz

Amire oda kell figyelned:

  • A cold crash (hidegtörés) opcionális, de ha kristálytiszta sört szeretnél, érdemes foglalkozni vele
  • Nehezen elrontható 

+1 a Bajor búzasör

Sokan bizonyára hiányolják a búzasöröket. Mi egy bajor búzasört ajánlunk elsőre, de a belga búzasör sem sokkal nehezebb elkészíteni. A bajor búzasörök hozzák a tőlük megszokott szegfűszeges és banános jegyeket. Érdemes alul oltani, így az aromák és illatok még hangsúlyosbbak lesznek. Természetesen a mi receptünk is megfelel a német tisztasági rendeletnek és csak malátát, komlót és élesztőt tartalmaz. 

Miért ajánljuk?

  • nincs cold crash
  • Felsőerjesztésű élesztő, gyorsan dolgozik
  • A sör hamar iható lesz (palackozás után kb. 2 hét)

Amire oda kell figyelned:

  • szinte nem lehet elrontani