Karácsonyra a Foxpost csomagfeladás dec.19-ig, a GLS csomagfeladás dec.20-ig lehetséges.

Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörfőzős cikkek

Így főzz gluténmentes sört, avagy a Clarity Ferm használata

HOPLINE
2021.09.29 16:12
Így főzz gluténmentes sört, avagy a Clarity Ferm használata

Biztosan nektek is van gluténérzékeny a baráti körben, legalábbis nálunk állandó téma..


Clarity Ferm enzim


A Clarity Ferm a White Labs által gyártott enzim, ami a sör zavarosságát (ködjét) volt hivatott eltüntetni, néhány használat után a gyártónál is felfigyeltek az enzim erős gluténcsökkentő hatására.


A sörök ködösségét a hosszú láncú fehérjék okozzák, ezek többségében nem malátázot gabonákkal és búzamalátával kerülhetnek a sörbe. Az enzim ezeket a hosszú láncú fehérjéket bontja nagy hatékonysággal. 


Fehérjepihentető szakasz és gluténtartalom


A cefrézés fehérjepihentető szakaszában ezeket a fehérjéket megehetősen jól feldolgozhatjuk. A fehérjepihentető szakasz felbontható további két szakaszra A proteináz (58°C) és a peptidáz(50°C) enzim aktivitási szakaszára. A hosszú szénláncú fehérjéket a proteináz bontja. A közepes láncú fehérjék bontásáért a peptidáz felel. A modern árpamaláták esetében ezzel egyébként nem is kell foglalkoznunk, hiszen a malátázó üzemek megcsinálják helyettünk ezt a lépést. A lépést azonban nem lehet elhanyagolni, ha nagy mennyiségű búzamalátát vagy malátázatlan gabonát adunk a sörünkhöz.


A söriparban voltak kísérletek a gluténtartalom csökkentésére, a fehérjepihentetés megnyújtásával némiképp sikerült csökkenteni a gluténtartalmat. Ezzel a módszerrel közel sem sikerült elérni a már gluténmentesnek számító 20mg/l értéket. Gyakorlatban gluténmentes sört, csak fehérjebontó enzimmel sikerült elérni.


 Az enzim a hosszú láncú fehérjéket rövidebbekre darabolja, ezzel csökkentve a sörök ködösségét és a gluténtartalmat is. Az enzim nagyon célzottan hat, így a sör ízére és aromáira nincs hatással. 


A gyártó által elvégzett tesztek túlnyomó többségénél a gluténtartalom az enzim hozzáadása után 10mg/l alá csökkent, ami az FDA által meghatározott, gluténmentes határ fele. 


Hogyan használjuk?


Alkalmazása nagyon egyszerű: az élesztővel együtt öntsük a sörléhez


Mennyit használjunk?


A gyártó által ajánlott mennyiséget ebben a kalkulátorban találod. Összefoglalva elmondható, hogy egy átlagos max 1.050 OG-vel készült sörhöz elég egyetlen adag (10ml) Clarity Ferm.