NEIPA komlók
3+1 sorozatunk következő tagja a NEIPA-król szól, egy kicsit más nézőpontból. Sajnos a
NEIPA-nál gyakran a már klisének számító Citra-Mosaic párossal indítanak. Ez egy kiváló páros, de ebben a sörstípusban még rengeteg dolog rejlik.
Sorozatunkban összeszedtünk olyan komlókat amik felveszik a verseny a fent említett párossal.
1. Mandarina Bavaria
A német komlókat ritkán szokták a tipikusan NEIPA komlók között emlegetni. Majd 10 éves karriere alatt, sok sörfőző szívét megmelengette. Olyan szülőktől származik mint a Hallertau Blanc, Cascade és Huell Melon. Ígéretes páros, igaz? Sokan erőteljes citrusos, azon belül mandarinos aromái miatt szeretik.
Ami a beltartalmát illeti, magas olajtartalma miatt kiváló whirpool vagy hidegkomlózáshoz.
Alfa-sav |
Béta-sav |
Co-Humolone |
Olaj tartalom |
---|---|---|---|
8.5-10.5 % |
5-6.5 % |
33 % |
2 % |
2. Huell Melon
Hasonlóan a Mandarina Bavaria-hoz, ez is egy német faj. Felmenői között a Cascade és egy Hüll-i vadkomló is megtalálható. Legtöbbször Belga és német Weissbier-ekben kerül felhasználásra, a sörfőzők még csak most kezdik APA-kban és NEIPA-ban is alkalmazni. Erőteljes sárgadinnyés és epres aromák dominálnak benne. Nincs még egy komló a világon, ami ezt a két aromát ilyen tisztán hozná. Nem véletlenül terjed a felhasználása a komlós New England vonalon.
A Mandarina Bavariaval ellentétben az olajtartalom nem kimagasló. Adagoljunk megfelelő mennyiséget belőle, azonban epres aromái miatt, még az alacsony olajtartalom ellenére is érdemes használni. Ezeket az aromákat más komlóval nem tudjuk a sörünkhöz adni.
Alfa-sav | Béta-sav | Co-Humolone | Olaj tartalom |
---|---|---|---|
6.9-7.5 % | 7.3-7.9 % | 25-30 % | 0.8 % |
3. Ella
A Galaxy és a Vic Secret mellett ez az ausztrálok nagy dobása. Az előző két komlóhoz hasonlóan gyümölcsös, citrusos aromákkal rendelkezik. Azonban az aromái édeskés érzetet keltenek, grapefruit mellett az érzékenyebb kóstolók a csillagánizst is érezhetik a tisztán Ella-val készült Single Hop sörökben. NEIPA-ban alkalmazva, más komlók mellett ez egy komplex gyümölcsös ízzé áll össze.
Erős savakkal rendelkezik, így kizárólag a főzés végén adagoljuk! Olajtartalma magas, használjuk bátran hidegkomlózáshoz.
Alfa-sav | Béta-sav | Co-Humolone | Olaj tartalom |
---|---|---|---|
13.3-16.3 % | 4.8-7.8 % | 34-38 % | 2.4-3.4 % |
3+1. Zula
A korábbi komlókhoz képest meglehetősen régen, 2004-ben jelent meg. Azonban a sörfőzők most kaptál fel igazán. Ez nem véletlen, hiszen egy kitűnő aromájú kettős felhasználású komlóról van szó. Cirusos, trópusi aromák jellemzik. A forralás kezdeti szakaszában adagolva egy tiszta keserű ízprofil jellemzi, mellékíz nélkül. Bevállalósabb sörfőzők kitűnő Single Hop Zula-t tudnak főzni. Sajnos a nagy népszerűség miatt a termesztés még nem érte utol a kínálatot, így nehezen beszerezhető fajta. Nálunk még nem kapható, de igyekszünk beszerezni.