Portik Cseres Zalán házi sörfőző aranyérmes Kölsch receptje. A jubilleumi, X. Házi Sörfőzők Versenyén első helyett szerzett kategóriájában. Egészen kiemelkedő példája a sörtípusnak, erősen ajánlott a nyárra lefőzni .
A stílusról: A németországi Kölnben már a középkor óta nagy hagyományai vannak a felsőerjesztésű sörök főzésének, de a ma kölschként ismert sör csak az 1800-as évek végén fejlődött ki, a betolakodó alsóerjesztésű világos lágerek elleni küzdelem során. A kölsch a Kölsch Konvention (1986) eredetvédelme alatt áll, és a kb. 20 Köln környéki sörfőzdére korlátozódik a készítése. A Konvention egyszerűen „könnyű, nagyon leerjesztett, komló hangsúlyos, tiszta felsőerjesztésű Vollbier”- nek nevezi.
Alapesetben a receptcsomagjaink nem tartalmaznak vízkezelőszereket, hacsak ez nincs külön feltűntetve a leírásban. Ha szükséged van vízkezelőszerre, ezeket ITT kedvezménnyel megvásárolhatod.
Dr. Pelles Márton csinált egy hihetetlen jó összefoglalót, arról mit is várhatunk egy ilyen sörtől. Márton gazdaságtörténész-sörfőző, így pontosan megtudhatjuk hogyan alakultak ki a sörtípusok. Az igazi "kölni": A kölsch
Maláták:
3.5kg Viking Pilsner maláta
0.7kg Viking Bécsi maláta
0.2kg Viking Búzamaláta
Komló(+forralási idő):
15g Hallertau Mittelfrüh - 60 perc
25g Hallertau Mittelfrüh - 30 perc
25 g Hallertau Mittelfrüh - 5 perc
Élesztő:
1 csomag Brewline Köln
Brewline Actilive Tápsó - 5g
A receptet ITT találod.
A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.