Leírás
Stílus | Aroma | Flokkuláció | Alkoholtolerancia |
---|---|---|---|
Brettanomyces | gyümülcsös, fenolos, funky | magas | 7 % |
A világ első szárított Brettanomyces Bruxellensis élesztője, kizárólag a Fermentis-től.
Kifejezetten másodlagos (palackban, hordóban) való érlelésre kiválasztott Brett törzs. A vad Brett törzsekhez hasonló karaktert produkál, de a túlejerdés és a palackbombák esélyét drasztikusan lecsökkenti. Használatával egy sikeres főzet könnyen megismételhető ellenben a vad-, vagy palackok aljáról szaporított élesztőkkel.
Olyan fenolokat termel, melyek az akár évekig hordóérlelt vadélesztős sörök karakterét adja, ezek felelősek a klasszikus "Brett karakter"-ért, pl.: istállószag, bőr, funky. Emellett észtereket is termel, melyek gyümölcsös, főként ananászos, frissítő karaktert kölcsönöznek a sörnek.
Az utóerjedés első 2-3 hónapjában főként az észterek jönnek előtérbe, majd 4-5 hónap után kezd dominánsabbá válni a Brett vad karaktere.
Használat: Az élesztőt 50-100ml 25-30 °C-os vízben rehidratáljuk, 15-30 percig állni hagyjuk, majd összekeverjük, hogy egy élesztőmasszát kapjunk. Ezt adagoljuk utána a palackokhoz, vagy a tartályba közvetlenül, amelyből palackozni kívánunk. Soha ne adjuk a sörhöz szárazon!
Használatakor a megszokott palackozóczukor mennyiségét érdemes 20-30%%-al csökkenteni, főleg akkor, ha hosszabb ideig tervezzük érlelni a sört.
Ideális hőmérséklet: 15-25 °C
Adagolás: 5g/20l
A csomag tartalma: 5g
Itt olvashatsz többet az élesztőről
A Fermentis csak teljeskörű tesztelés után engedi kereskedelmi forgalomba az élesztőket.