A világban kétféle fahéj terjedt el, az úgy nevezett Ceylon és a Cassia. Utóbbi az általánosan elterjedt a kereskedelemben, főleg az alacsony ára miatt használják. Ugyanakkor a Ceylon fahéj édeskésebb, kifinomultabb ízvilágú. Fontos megjegyezni, hogy a Cassia fahéjnak nagyon magas a kumarin tartalma, aminek véralvadásgátló hatása van, ami nagyobb dózisban káros is lehet. További rossz hír, hogy a kumarin remekül oldódik alkoholban.
A Cassia fahéj kumarin tartalma ~g 7%, míg a Ceylon fahéjnak 1% alatt van. E miatt a Ceylon nagyobb mennyiségben is biztonsággal használható és kifinomultabb íze miatt jobb eredményt érünk el vele, mintha Cassiat használnák.
Adagolás: 1-2 rúd / 20-25L
Használata:
- A forralás utolsó 5 percében adjuk a sörhöz
- Adjuk a sörhöz az erjesztés legvégén, ha már az FG-t elértük. 4-5 nap elég neki, utána kezdődhet a cold crash. Le is darálhatjuk kávé-, vagy fűszerdarálóval a gyorsabb kioldódás érdekében.
- Készíthetünk tinktúrát belőle, ha tiszta szeszbe, vagy valamilyen alkoholba (pl.: vodka, whisky, rum) áztatjuk. Ebben az esetben is érdemes lehet kávé-, vagy fűszerdarálóval ledarálni előtte, mert ez felgyorsítja a kioldódást. Az így kapott tinktúrával nagyon pontosan be tudjuk állítani a kívánt hatást, ha egy pohár sörhöz csepegtetünk belőle és felszorozzuk az eredményt a főzet méretére.