A 19. század elején bevezetett belga jövedéki adózási törvény jócskán felborította a piacot. A lefőzött literek száma helyett attól a ponttól a cefréző üst mérete alapján kellett a söradót befizetni. Mondanom sem kell, hogy a belgák megtalálták a kiskapukat. Egész egyszerűen dugig töltötték az üstöt malátával, majd időközönként leöntötték azt vízzel és szó szerint átpréselték rajta a folyadékot. Az első, sűrűbb adag sörléből lett a tripel. De itt nem álltak meg, hiszen a malátaágy még telis tele volt finom cukrokkal, ezért folytatták annak átmosását és az alacsonyabb cukortartalmú, második adag sörléből lett a single. Ez utóbbi volt a szerzetesek mindennapos ivós söre, míg a tripel különleges alkalmak, ünnepségek alkalmával került elfogyasztásra.
A sör elkészítéséhez jelentős mennyiségű malátát használunk fel, ezért mindenképpen győződjünk meg róla, hogy a cefrézőnk kapacitása elegendő-e ehhez! Amennyiben nem, úgy 2 külön cefre elkészítésével, majd az azokból leszűrt sörlevek kombinásával tudjuk elérni a kívánt kezdeti sűrűséget.
Alapesetben a receptcsomagjaink nem tartalmaznak vízkezelőszereket, hacsak ez nincs külön feltűntetve a leírásban. Ha szükséged van vízkezelőszerre, ezeket ITT kedvezménnyel megvásárolhatod.
Maláta:
7 kg Viking Pilsner maláta
300 g Viking Keksz maláta
300 g Fehér kandiscukor
Komló(+forralási idő):
100 g Tettnanger komló - 40 perc
Élesztő:
2 csomag Lallemand Abbaye
A teljes receptet ITT találod.
A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.