Merczel Tamás házi sörfőző aranyérmes Altbier receptje. A jubileumi, X. Házi Sörfőzők Versenyén első helyett szerzett kategóriájában. Egy ritkábban főzött, kevésbé ismert, de annál izgalmasabb sör Düsseldorf városából. Ez egy malátás, viszonylag tiszta ízprofilú, nagyon ivós változat. Ahogy az első lecsúszott, az ember már nyúl is a következőért :)
A stílusról: Düsseldorf tradicionális söre az “Alt”, neve a "régi" fajta sörökre utal (értsd: felsőerjesztésű élesztő használata), ami általános volt az alsóerjesztésű ászok sörök elterjedése előtt. Megelőzi az alsó erjedésű élesztőtörzsek izolálását, habár sok tulajdonságában hasonlít az alsóerjesztésű ászok sörökre. A legjobb példák közül sokat megtalálhatunk az “Altstadt” kocsmáiban ("óváros"), Düsseldorfban.
Alapesetben a receptcsomagjaink nem tartalmaznak vízkezelőszereket, hacsak ez nincs külön feltűntetve a leírásban. Ha szükséged van vízkezelőszerre, ezeket ITT kedvezménnyel megvásárolhatod.
Maláták:
3.3kg Viking Münich Light maláta
1.5kg Viking Bécsi maláta
0.5kg Weyermann Caramünich II.
20g Castle hántolt Chocolate Wheat (egészben kerül a cefrébe)
Komló(+forralási idő):
20g Saaz - 80 perc
10g Sorachi Ace - 60 perc
20 g Sorachi Ace - 0 perc
Élesztő:
Lallemand Köln
A receptet ITT találod.
A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.