Élesztők, tápsó, enzimek
Az élesztők a sörben lévő cukrot alkohollá és szén-dioxiddá alakítja. A kereskedelemben rendkívül sokféle élesztőtörzs kapható, emiatt minden élesztőnél feltüntettük az ajánlott sör stílusát. Fontos tudni az élesztők ízprofilját is. Ezt a gyártók "aromakerékkel" szokták megadni. Ezeket mi is csatoltuk az élesztőkhöz. A harmadik jellemző a flokkuláció. A flokkuláció az élesztősejtek üllepedésének mértékét adja meg. Alacsony flokkuláció esetén a sejtek kevésbé tapadnak egymáshoz, így könnyebben az oldatban maradnak. Magas flokkulációjú élesztő tiszta, átlátszó sört eredményez.
A modern sörfőzés számtalan enzimet használ, ezeket géntechnológia nélkül készítik. Legtöbbször a sör habját, üllepedését és egyéb dolgáit befolyásolják vele.
Az egymást helyettesítő élesztőket ebben a táblázatban foglaltuk össze nektek:
Lallemand | Fermentis |
Lalbrew BRY-97 | SafAle US-05 |
Lalbrew Nottingham | SafAle S-04 |
Lalbrew Köln | SafAle K-97 |
Lalbrew Belle Saison | SafAle BE-134 |
Lalbrew Abbaye | SafAle BE-256 |
Lalbrew Munich Classic | SafAle WB-06 |
Lalbrew Wit | SafAle T-58 |
Amiláz enzim 1,5ml
Mint a neve is mutatja, nagy koncentrációban tartalmaz alfa-amiláz enzimet, segítségével száraz söröket (vagy whiskyt) erjeszthetünk.
Adagolás: 1,5ml/25l
Aromazyme enzim 1g
Az Aromazyme használatával jelentős aromabeli javulás érhető el a komlóhangsúlyos söreinkben. Komplexebb és intenzívebb lesz a sör komlóaromája és csökkenti a nemkívánatos keserűséget is.
Aromazyme enzim 5g
Brewline Actilive élesztő tápsó 50g
Brewline Actilive élesztő tápsó 5g
Brewline Belgian Wit 1.5g
Stílus | Aroma |
---|---|
Wit | szegfűszeg, feketebors, csonthéjas gyümölcs |
Clarity Ferm 10ml
A Clarity Ferm segítségével gluténmentes söröket készíthetünk.
Fermentis BR-8 Brettanomyces élesztő
Stílus | Aroma |
---|---|
Brettanomyces | gyümülcsös, fenolos, funky |
Gozdawa Conan "New England" 10 g
Stílus | Aroma |
---|---|
Hazy IPA, NEIPA | trópusi - és csonthéjas gyümölcsös |
A Lallemand New England élesztővel megegyező törzs