Élesztő, tápsó, enzimek
Az élesztők a sörben lévő cukrot alkohollá és szén-dioxiddá alakítják. A kereskedelemben rendkívül sokféle élesztőtörzs kapható, emiatt minden élesztőnél feltüntettük az ajánlott sör stílusát. Fontos tudni az élesztők ízprofilját is. Ezt a gyártók "aromakerékkel" szokták megadni. Ezeket mi is csatoltuk az élesztőkhöz. A harmadik jellemző a flokkuláció. A flokkuláció az élesztősejtek ülepedésének mértékét adja meg. Alacsony flokkuláció esetén a sejtek kevésbé tapadnak egymáshoz, így könnyebben az oldatban maradnak. Magas flokkulációjú élesztő tiszta, átlátszó sört eredményez.
A modern sörfőzés számtalan enzimet használ, ezeket géntechnológia nélkül készítik. Legtöbbször a sör habját, ülepedését és egyéb dolgait befolyásolják vele.
Az egymást helyettesítő élesztőket ebben a táblázatban foglaltuk össze nektek:
Lallemand | Fermentis | Brewline | Gozdawa |
Lalbrew BRY-97 | SafAle US-05 | U.S West Coast Ale | Chico |
Lalbrew Nottingham | - | High Performance Ale | Notty |
Lalbrew Windsor | - | - | Pure Ale |
Lalbrew London ESB | SafAle S-04 | British Ale | Withbread |
Lalbrew Köln | SafAle K-97 | - | Old German Ale |
Lalbrew Belle Saison | SafAle BE-134 | - | Noble Saison |
Lalbrew Abbaye | SafAle BE-256 | - | Rochefort |
Lalbrew Munich Classic | SafAle WB-06 | Bajor Búza | Bavarian Wheat |
Lalbrew Wit | SafAle T-58 | Belgian Wit | Classic Belgian Wit |
Lalbrew Philly Sour | - | Brewline Sour | |
Lalbrew Diamond | SafLag. W34/70 | Brewline W34/70 | Gozdawa W34/70 |
Lalbrew New England | - | - | Gozdawa Conan |
- | - | - | Czech Pilsner |