Dr. Pelles Marci versenysöre:
Mint minden versenyre főzött BJCP kompatibilis sörnél, úgy itt is a legfontosabb, hogy az ember
ismerje a stílust és ne térjen el a receptúrától, bármilyen nagy is a csábítás!
A Rauchbier alapvetően egy füstöltmalátával készült német láger. Ebből kifolyólag, ahhoz, hogy
versenyen sikeresek legyünk vele ászokolni kell! Ez nekem 3 hónapot jelentett anno. Fontos, hogy
bükkfán füstölt (beech smoked) malátára van hozzá szükség, amely kifejezetten a szalonnás,
füstölt sonkás jegyeket hozza. Az alábbi recept 2023-ban Mini BOS győztes lett a budapesti XI.
Házisörfőző versenyen a Sötét és erős lágerek kategóriájában, valamint megkapta a BOS-on a
Mad Scientist először kiosztott különdíját is. Pletykák szerint a BOS legjobb három söre között
volt.
Fontos a vízkezelés. Én az alábbi vízprofilt szoktam használni nullás vízből felsózva:
Ca 2+ : 15
Mg 2+ : 2
Na+ : 0
Cl- : 17
SO4 : 21
HCO3 : 0
Alapesetben a receptcsomagjaink nem tartalmaznak vízkezelőszereket, hacsak ez nincs külön feltüntetve a leírásban.
Ha szükséged van vízkezelőszerre, ezeket ITT kedvezménnyel megvásárolhatod.
Maláta:
3kg Viking bükk füstölt pilsner
1kg Viking Caramel 150
0,5kg Viking Pilsner
Komló(+forralási idő):
30g Perle - 60perc
Élesztő:
1 csomag Novalager
A teljes receptet ITT találod.
A receptcsomagból kb. 20 liter sört tudsz készíteni.