Szabó Dávid és Prohászka Dávid házi sörfőzők aranyérmes Lichtenheiner receptje. A jubileumi, X. Házi Sörfőzők Versenyén első helyett szerzett kategóriájában. "A Lichtenhainer egy alacsony alkoholtartalmú füstös, savanyú búzasör. Legjobban egy füstös Berliner Weisse-ra emlékeztett, mérsékeltebb savassággal."
Az eredeti receptben Dávidék nem kveik élesztőt használtak, hanem Lallemand Sour pitch baktérium kultúrát. Máslás után 10 percet forralták a sörlevet komló nélkül, majd azzal savanyították azt először 40-42 °C-on ~24-36 órán keresztül. Utána ismét forralták most már a szokásos 60 percig, de ezúttal 10 IBU értékű, 0 perces keserű komlóval. Majd lehűtés után Fermentis K-97-el (vagy Lalbrew Köln) oltották be és erjesztették a sört. 18°C - 3 nap, majd 20°C - 5 nap
A srácok engedélyével módosítottuk a receptet és Hornindal kveik élesztőt tettünk bele. Ez észteresen erjeszt és mellette meg is savanyítja a sört, így tettük sokkal kezdőbarátabbá a receptet.
Alapesetben a receptcsomagjaink nem tartalmaznak vízkezelőszereket, hacsak ez nincs külön feltűntetve a leírásban. Ha szükséged van vízkezelőszerre, ezeket ITT kedvezménnyel megvásárolhatod.
Maláták:
1.4kg Viking Pilsner Maláta
0.9kg Viking Füstölt Búza
0.9kg Viking Búzamaláta
0.4kg Weyermann Bükk Füstölt Maláta
Komló(+forralási idő):
---
Brewline Actilive élesztő tápsó 5g
A receptet ITT találod.
A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.