Akkor válaszd ezt a kitet, ha nem akarod sűrítményből készíteni a cidered, hanem a friss savakat szeretnéd megőrizni egészen a poharadig.
Jellemzése:
Alkohol.: kb. 5%
Édesség: egyéni ízlés szerint
Savasság: közepes
Kiszerelés: 21 liter
A receptcsomag tartalma:
- 10 liter Idared frissen préselt almalé
- 5 liter Jonatán frissen préselt almalé
- 1 csomag angol élesztő (British Ale / S-04)
- tápsó 5 g
A főzés lépései:
1) Alaposan tisztítsd meg az erjesztőt
2) Önts bele a 15L almalevet
4) Mérj ki 5l klórmentes(tegyél a vízbe 0,5g aszkorbinsavat) csapvizet és öntsd hozzá az erjesztőben lévő almaléhez.
5) Szükség lesz egy erős fekete teára amivel tanninokat juttatunk a ciderbe. Főzz egy teát és tegyél bele 5 filtert vagy ezzel megegyező mennyiségű szálas fekete teát. Ha kihült mehet az erjesztőbe.
6) Ha minden a vödörben van tedd bele a tápsót is.
7) Szórd a folyadék tetejére az élesztőt, zárd le majd tedd 20 fokra.
8) 4 nap erjesztés után jöhet a coldcrash/hidegtörés 1fokon. A cégső fajsúly valahol 1.000 környékén lesz, ne ilyedj meg ha esetleg még jobban leerjedne.
9) 2 nap után engedjünk ki egy kis mennyiséget és kóstoljuk meg, megfelel-e az édesség számunkra. Eritrittel visszaédesíthető a cider VAGY a pohárba töltés előtt tegyünk egy kevés 100%-os bolti almalevet a pohár aljára majd erre öntsük a ciderünket. Az előírások szerint a cider nem tartalmazhat hozzáadott finomított cukrot vagy cukorpótlót, mi a második megoldást ajánljuk.
10) Palackozzuk le kb 8g/l palackozócukorral.
11) 4 napig tartsuk szobahőmérsékleten szénsavasításhoz, majd tegyük hűvös helyre
12) A cidert érdemes 2-4 hónapig érlelni, hogy az ízek összeérjenek benne.
Felhasználásig az almalevet tartsd hűtőben, hogy óvd a savasságát!!
A receptcsomagból kb. 21 liter kész cidert tudsz készíteni.