Leírás
A bajor barna láger vagy más néven Dunkelt a 12. század óta készítik Bajorországban. Kezdetben a Bencés kolostorokban készült,de hamar népszerű lett és elterjedt. A sörtípusra a legnagyobb hatást az 1516-os Reinheitsgebot gyakorolta. Az akkori törvény értelmében a sör csak árpamalátát, komlót és vizet tartalmazhatott( ekkor még nem tudták hogy az élesztő felelős a sör leerjesztéséért). A törvény célja a sör minőségének javítása és az kenyér árának alacsonyan tartása volt. Hiszen ha a sörfőzők nem vásárolják fel a rozsot és a búzát, akkor a gazdák csak a pékeknek tudják eladni a terményt. Már akkor is voltak mutyik..
Mindenesetre ekkor standardizálták a Dunkelt, ezt tekintjük a stílus megszületésének.
Alapesetben a receptcsomagjaink nem tartalmaznak vízkezelőszereket, hacsak ez nincs külön feltűntetve a leírásban.
Ha szükséged van vízkezelőszerre, ezeket ITT kedvezménnyel megvásárolhatod.
Maláta:
2.2kg Viking Bécsi maláta
2.2kg Viking Munich Dark maláta
0.2kg Weyermann Caramunich II. maláta
0.1kg Chocolate Wheat színezőmaláta
Komló(+forralási idő):
10g Hallertau Tradition komló 60perc
20g Hallertau Tradition komló 15perc
20g Hallertau Tradition komló 5perc
Élesztő:
2 csomag Brewline W-34/70 élesztő
A teljes receptet ITT találod.
A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.