Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így dobd fel a stoutodat

Így dobd fel a stoutodat

Télen sokkal népszerűbbek a barna, fekete sörök. Sokan stout vagy porter sörökkel készülnek az ünnepekre.
De mivel lehetne feldobni?

Az ír stout egy remek sör az ünnepi asztalra. Nagyon mély és komplex csokis, kávés, karamellás ízvilág jellemzi tökéletes harmóniában. Az ír esetében kellemesen száraz, egy imperial stoutnál viszont kellően vastag a kortyérzet. Egy jól elkészített fekete sörrel nagyot lehet villantani az ünnepi asztalnál  angel. Mi minden receptet úgy készítünk, hogy az egy remek alap legyen a későbbi kísérletezéshez. Az ír stoutban rengeteg lehetőség van, remek vászonként szolgál a későbbi addíciókhoz.
A továbbiakban felsorolunk néhány lehetőséget, amivel még egy csavart vihetsz a sörödbe. 

 

Vanília

Édeskés íze és messziről felismerhető illata nagyon jól illik egy porter vagy sörhöz. Bizonyos típusaiban egy nagyon enyhe füstösség is felfedezhető. A vanília aromája pedig az ember agyában olyan folyamatokat indít el, amitől a kóstolt ételt vagy italt édesebbnek érzi hozzáadott cukor nélkül.
Az általunk forgalmazott vanillia Borneó szigetéről származik, innen a név: Bourbon. A vaníliahüvely belseje tartalmazza a magokat és ezekben van a legtöbb számunkra fontos illóolaj. Érdemes az erjesztés végén a sörhöz adni, hogy az erjedés közben termelődő CO2 ne vigye azt ki a sörből.
A legjobb módszer, ha egy-két deci alkoholba áztatjuk a kis darabokra felvágott vanillia rudat és hagyjuk, hogy az alkohol kioldja belőle az aromákat. Ez lehet tiszta etanol 40%-ra higítva, vodka, whisky, rum, de bármi működhet attól függően, hogy mi a cél. Továbbá az alkohol segít sterilen tartani a vanilliát, így a fertőzésektől sem kell tartanunk.
Időkorlát itt nincs, ez olyan kicsit, mint a jó whisky. Akár hónapokkal előtte is elkészíthetjük az oldaltot, annál intenzívebb lesz. Ez egyébként vonatkozik valamennyi olyan kivonatra, amibe valamilyen kemény vagy fás fűszert teszünk. Sima zöldfűszerek esetében nincs szükség 5-10 napnál többre.
Az így elkészített alkoholos oldatokat (tinktúrákat) vagy beleöntjük az erjesztőbe mindenestől vagy egy pohár sörbe csepegtetve beállítjuk a kívánt szintet és csak annyit adunk a sörhöz. 

 

 

Tonkabab

Egy nagyon izgalmas és jelenleg is feljövőben lévő fűszer. A vanília, mandula, fahéj és a szegfűszeg aromái mind megtaláhatók benne, nagyon komplex és sokrétű az aromája. 
Nagyon jól gazdagítja az egyébként is változatos fekete söröket.
Az adagolásával vigyázzunk, mert egyesek sokkal jobban kiérzik erőteljes aromáit, míg mások csak alig. Mi azt javasoljuk, hogy 2 db tonkababot tegyetek 20 liter sörhöz elsőre és onnan tudtok majd növelni, csak csökkenteni a következő főzetben, de ez mindenképpen egy remek kiindulási pont.

Kétféleképpen is hozzáadhatod a sörhöz, szintén az erjesztés végén. Lereszelve beleszórhatod az erjesztőbe és 2-5 napig ázni hagyod, utána cold crash és lehet palackozni/hordózni. 
A második -precízebb- módszer, ha a vaníliához hasonlóan a lereszelt tonkababból tinktúrát készítesz és azt adagolod a sörhöz. 

 

 

Csillagánizs

Megfelelően adagolva gazdagítja a sörünket, főleg fűszeresebb stoutokhoz, porterhekhez és Christmas Ale-hez ajánlott.
Könnyen el lehet túlozni, ezért ha nincs megfelelő tapsztalatunk a csillagánizzsal, akkor érdemes először a többi fűszerhez hasonlóan tinktúrát készíteni belőle és pohárba csepegtetve beállítani az adagolást. 
A csillagánizs egyébként a forralásban is használható, a forralás utolsó 10 percében hozzáadva remekül meg fog jelenni a kész sörben. 2-3 csilaggal érdemes kezdeni 20 liter sörhöz, ez egy viszonylag enyhe, inkább a háttérben meghúzódó aromát fog eredményezni. 

 

 

Fahéj, szegfűszeg

Ezek már sokkal inkább Christmas Ale-hez való fűszerek, gyakorlatilag folyékony mézeskalács. Fontos, hogy Ceylon-i fahéjat használjunk, ennek az olcsó Cassioa-hoz képest nagyon alacsony a kumarin tartalma, ami egyébként egy erős véralvadásgátló vegyület.
Kezdésnek 1-2 rúd fahéjjal próbálkozzunk 20 literhez és ezt érdemes egy kávédarálóval vagy finom darabokra, vagy porrá őrölni, ez nagyságrendekkel felgyorsítja majd a kioldódást. 
Az őrölt fahéj mehet a sörbe az erjesztés végén, vagy készíthetünk alkoholos oldatot is.  
Figyeljünk arra, hogy a fahéjat NE FORRALJUK, ha az őrölt formában van. Ennek eredménye egy nyálkás, vastag takonyréteg lesz az üst alján, ami remekül oda tud égni, illetve a sört is borzasztóan besűrűsíti, ha sokat használtunk belőle. 
Az egészben lévő fűszert forralhatjuk max 10-15 percig, de itt nagyon gyenge lesz a hasznosulás, ezért érdemesebb inkább tinktúrát készíteni.

Szegfűszeg esetében 5-10 gramm / 20 liter sör jó kiindulópont, amit vagy a forralás utolsó 5-10 percében adunk a sörhöz, vagy az erjedés végén. De tinktúrát is készíthetünk belőle, amit könnyebb adagolni. Itt is érdemes lehet először megőrölni a szegfűszeget a gyorsabb és hatékonyabb kioldódás érdekében.

 

 

Tölgyfa chips

Csak olyan sörnél használjuk, ahol ezt az aromát a sör karaktere elbírja. Ezek tipikusan az erősen malátás, sötét sörök magasabb alkoholtartalommal.
Általánosságban elmondható, hogy minélsötétebbre pörkölt a fa chips, annál intenzívebb aromái vannak. A tölgyfa chips pörköltségtől függően adhat fahordós, vaníliás, fűszeres, esetleg enyhén füstös ízt a sörnek.
 
Emellett tompítja és elfed bizonyos ízhibákat.
A fachipset alkoholban (az előzőleg felsoroltak bármelyike jó) áztassuk minimum néhány napig, de itt is lehet akár több hét a kontakt idő. Annyi alkoholt használjunk, hogy a facsipszet gazdagon ellepje a folyadék. Ez azért fontos, mert a fa sokat fel fog szívni belőle és meg fog duzzadni. Ezt követően
 öntsük az erjesztőbe az erjesztés végén alkohollal, vagy anélkül. Az alkoholt is hozzááadva sokkal intenzívebb lesz az "hordós aroma". A jól kiáztatott facsipsznek elég 4-5 nap, hogy a sörbe beleoldódjanak belőle az aromák.  

 

 

Gyömbér

Egy eredetileg kelet-ázsiai fűszer, melyet a világon szinte már mindenhol termesztenek és használnak. Számtalan jótékony élettani hatása van, szinte mindenhol beszerezhetó és nem is drága.
Kellemesen csípős, kicsit fűszeres íze van, az illata pedig nagyon jellegzetes. Bármilyen sörben jól teljesíthet, ha a sörtípus tudja támogatni ezt a domináns karaktert.
A gyömbért a forralás utolsó 10-15 percében adjuk a sörhöz, de mindenképpen vágjuk apróra, így hamarabb kioldódnak az aromák. Nagyon erőteljes íze van, ezért kezdésnek 20g gyömbérrel próbálkozzunk, majd ha szükséges, akkor növeljük a mennyiséget a következő főzetben. 
A szárított gyömbér porból tinktúra is készíthető, amely sokkal intenzívebb karaktert ad majd, és könnyebben is adagolható.

 

 

Laktóz

A laktóz egy nagyon megosztó dolog, sokan szeretik, de mégtöbben nem.
Mivel a németek kivételével a világ fehér lakosságának java valamilyen szinten laktózérzékeny, ezért fontos, hogy ha a sörünk tartalmaz, azt tudassuk minden fogyasztóval! 
Segítségével krémesebbé tehetjük a sörünket, ileltve nem erjeszthető cukrot is ad hozzá, amitől testesebbnek, édesebbnek fog hatni.
A forralás utolsó 5-10 percében adjuk a sörhöz.
Adagolása számtalan dologtól függ, így nehéz a recept ismerete nélkül pontos javaslot adni, mert nagyon változó.
Jó kiindulópont a 300 gramm / 20 liter, ez nem lesz tolakodó és túl édesnek sem fog hatni, éppen csak egy kis krémességet és testességet fog eredményezni. Egy pastry vagy milkshake sör 500 grammot is elbírhat, de érdemes kicsiben kísérletezni vele első körben. 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is  smiley
Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről.
Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban!
(nem összevonható más kedvezményekkel)