Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beszélgessünk a klórról

Beszélgessünk a klórról

Van a sörfőzővizedben klór?
Igen. - szabadulj meg tőle
Nincs. - a szerencsésebbek közé tartozol, dőlj hátra

A klór szerepe

A vízkezelő üzem ahonnan a csapvized jön különböző módszerekkel tisztítja a forrásvizet. Forrásvíz alatt azt értjük, ahonnan a telep szerzi a vizet, ez lehet felszíni(tó, folyó), kútból, vagy éppen szennyvízből. Ezt ülepítéses és különböző szűrési technikákkal megszabadítják az emberre káros anyagok nagy részétől. Ha ezek az egészségkárosító vegyületek és fémek a vízben a határtérték alatt vannak, onnantól a víz iható és az üzem kiküldi azt a fogyasztók felé a csapba. 
Igen ám, de a víz a baktériumok melegágya lehet, ha nincs fertőtlenítve, ezért van szükség klórra. 
Klórt adagolnak a vízhez, hogy az 'steril' maradjon, amíg te kiengeded a csapból. Nyilván steril nem lesz, de megint csak határérték alatt lesz az emberre veszélyes kórokozók száma. 
A klór a vízből viszonylag könnyen elpárolog és minél melegebb a víz, annál gyorsabban történik ez. Ez nem minden szempontból jó, hiszen így több klórt kell a a vízüzemnek a vízhez adnia, hogy maradjon még benne valamennyi, amíg otthon a csapodig eljut.
Itt jön be a képbe a klóramin. Az ugyanis egy sokkal stabilabb vegyület, ami nem igazán képes elpárologni. Ezáltal kevesebb is elég belőle, hogy biztonságos szinten tartsák a csapvíz kórokozószámát, ezért a legtöbb vízellátó üzem átállt ennek a használatára világszinten.


 

Klór a sörfőzésben

Az nagyon klassz, hogy a klór meggátolja a baktériumok megtelepedését és szaporodását a vízben, így biztonságosabb a csapvíz ebből a szempontból.
(Zárójelben megjegyezném, hogy sajnos a klóros víz fogyasztása bizonyítottan és jelentősen növeli az emésztőrendszeri rák kialakulását. Ezért NEM javasolt klóros csapvizet inni. Viszont egy egyszerű szénszűrős kancsó eltávolítja a klór 99%-át a vízből, érdemes használni!)
De maradjunk a sörfőzésnél...

 

Klórfenolok

Amint a vízben lévő klór fenollal találkozik, gyakorlatilag azonnal klórfenolt képez. 
Ennek az érzékszervi határértéke elképesztően alacsony, sörben kb.: 300 ng/l. Ez 0.0003 ppm-nek felel meg, de egyénenként azért változik itt is, hogy kinél mennyi a tűréshatár. Egy a lényeg, a legtöbb ember számára egy tűhegyni is sok egy 20 literes főzetben és máris mellékíz lesz belőle. Leggyakrabban a gyógyszeres, sebtapasz, műanyagos és néha füstös jelzőkkel szokták illetni. Ha ilyesmit tapasztalsz a sörödben, akkor az feltehetően a klór miatt van. 
A rossz hír számunkra, hogy mind a maláta, mind a komló tömve van különböző fenolos vegyületekkel, így ha egy kis klór is van a vizünkben, abból már baj lehet. 
Ezt a mellékízt ráadásul el sem lehet távolítani a sörből, így ha egyszer felbukkan, akkor az ott is marad.

Ezért nagyon nagyon fontos, hogy a klórt mindenképpen eltávolítsuk a vizünkből. Viszont van még egy veszélyforrás, az pedig a sörfőzés előtti/utáni takarítás. A klóros tisztítószerek kíválóak arra, hogy a szerves szennyeződéseket eltávolítsák az eszközeinkről és jómagam is előszeretettel használom ezeket. De elengedhetetlen, hogy ALAPOSAN vízzel leöblítsük az összes felülelet, amit a klór ért, utána pedig savas fertőtlenítőszerrel fejezzük be a tisztítás folyamatát. Ezáltal meg tudunk szabadulni minden oda nem illő dologtól, pl élesztő, baktériumsejtek, biomassza, biofilmek és nem kell túl mélyen a pénztárcánkba sem nyúlnunk. Hogyan szabaduljak meg a vízben lévő klórtól, klóramintól?

Nagyon jó a kérdés laugh. Szerencsére több járható út is van:

 

Szellőztetés

Sokan a mai napig úgy küzdenek a klór ellen, hogy a sörfőzés előtti éjszaka egy vödörbe kimérik a vizet és hagyják a klórt elpárologni. A dolog működőképes, 12-24 óra alatt az összes klór el tud illanni a vízből HA a vízmüvek klórral kezeli a csapvizedet. Ha klóraminnal, akkor viszont ezzel semmit nem érsz el és jó úton haladsz egy B kategóriás házi főzet felé, ami a csapban fogja végezni.
Ha esetleg biztosra tudod, hogy klór van a vizedben, akkor a hőmérséklet emelésével, vagy a víz csobogtatásával jelentősen fel tudod gyorsítani a klór elpárolgását és az 1-2 óra alatt végbemegy. 
De hacsak nincs ismerős, vagy nem kérdezel rá emailben a helyi vízműveknél, jó eséllyel nem fogod tudni, hogy mivel kezelik a vizedet, ezért én ezt a módszert nem javaslom, hiszen az alternatívák piszkosul költséghatékonyak és egyszerűek.

 

 

C-vitamin (aszkorbinsav)

Ez az én személyes kedvencem. Miért? Mert több előnye is van.
Egyrészt az aszkorbinsav azonnal semlegesítni a klórt, amint kontakba kerül azzal. Vagyis ahogy elkevered a vizedben, onnantól kezdve az gyakorlatilag klórmentes. 
A másik, hogy a C-vitamin egy antioxidáns, így véd a melegoldali oxidációtól a cefrézés során. A harmadik, hogy mivel egy savról van szó, még a cefre pH-ját is csökkenti (igaz elhanyagolható mértékben), ami a Mo-n megszokott kemény víz esetében mindig egy bónusz. 
Kevés kell belőle és olcsó. 1g aszkorbinsav elegendő kb 50-100L víz kezelésére. Ha valakit érdekel, én 1 grammot szoktam a cefrézővízhez és egy grammot a máslóvízhez adni. 
Viszont érdemes hideg, vagy langyos-meleg vízhez adni, mivel a C-vitamin hőre érzékeny. Elkeverjük, majd mehet tovább a felfűtés, a vizünk már addigra régen klórmentes lesz. 

 

 

Campden tabletta(kálium- vagy nátrium-metabiszulfit)

Ez a módszer volt talán eddig a legelterjettebb a sörfőzők körében. A metabiszulfitokat jól ismerhetik azok, akik a borászatban, vagy bor-, és cider készítésben jártasak. Ez gyakorlatilag egy tartósítószer, ami meggátolja a baktériumok és gombák szaporodását.
A rossz hír, hogy borzasztó fejfájást tudnak okozni, lásd olcsóbb bolti, vagy visszaédesített házi borok. Emellett irritálja a tüdőt, a belélegzése asztmás rohamot és hörgőgyulladást is képes okozni. Azért nem kell megijedni, csupán annyi a dolgunk, hogy nem szagolgatjuk smiley csak dobjuk bele a meleg vízbe, keverjük el és várjunk 5 percet. 

1 tabletta kb 100 L víz kezelésére alkalmas, én 1/4 tablettát szoktam a cefrézővízbe és 1/4-et a máslóvízbe tenni kb 40-60C körül.
A jó hír egyébként, hogy hő hatására lebomlik, így nem lesz semmilyen egészségkárosító hatása, ezért nyugodtan használhatja bárki. 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is  smiley
Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről.
Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban!
(nem összevonható más kedvezményekkel)