Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fermentis élesztő törzsek

Rácz Bálint
2021. 07. 05. 22:56:00

Fermentis törzsek

 

A Fermentisről már írtunk a gyártóink között. Termékeik széles portfóliót fognak át. Veletek egyeztetve arra a felismerésre jutottunk, hogy jó lenne egy magyar nyelvű komplex összefoglalás a Fermentis kínálatáról. Ilyen magyar nyelven még nem született, ezzel segítséget nyújthatunk az élesztőtörzs kiválasztásához. 

Ebben a bejegyzésben szeretnénk átrágni magunkat a különböző törzseken, illetve az ajánlott felhasználási területükön. 

 

 

Bevezetés

A Fermentis évről évre új élesztőkkel újítja a kínálatát. A hagyományos SafLager alsőerjesztéső és SafAle felsőerjesztésű élesztők mellett megjelentek a Mix élesztők is, utóbbit csak sörfőzdéknek árusítják. Az élesztők egyik legfontosabb jellemzője a fizikai tulajdonságok mellett az érzékszervi vizsgálat. Most főleg erről az oldalról szeretnénk megközelíteni a témát. A csatolt képen láthatjátok a kiskereskedelmi forgalomban kapható törzseket, ezeknek a túlnyomó részét megtalálhatjátok a kínálatunkban. A sörélesztők jellemző aroma- és ízprofilja törzs függő, de ezen kívül függ az erjesztés körülményeitől is. A csípős fűszerességet a 4-vinyl-guaiacol adja, ez egy fenol molekula, amiben megtalálható a vanilin is. A vanilint mint mesterséges vanillia ízt már ismerjük. A legtöbb helyen csak 4-VG néven emlegetik. A gyümölcsös ízt az acetát csoporotok adják, itt nagyon fontos megtalálni az egyensúlyt, hiszen több acetát csoport tart egyensúlyt és alakítja ki a végleges aromát. Ha az egyensúly felborul (rossz erjesztési paraméterek, szennyeződés) a sör akár ihatatlanná is válhat. Szerencsére a helyes technológiával gyártott sörélesztőkkel ez rendkívül ritkán esik meg. 

Élesztő törzsek és jellemzőik:

 

S-33

Egy igazi gyümölcsös Ale típusú élesztő. Édes, malátás sörök mellé áll igazán jól. Ugyanakkor Csupi Márton és Magyar Máté által kollaborált NEIPA siker is született már S-33-al a nürnbergi sörvilágkiállításon. Ez a törzs egy igazi nagyágyú, itthon kevésbé elterjedt, de sokmindent ki lehet hozni belőle. Itt találod az adatlapot.

Ajánlott: Belga sörök, stout, de minden gyümölcsös sörhöz megfelelő, pl.: NEIPA

 

BE-256

A BE-256 az Abbaye típusú sörök nehéz súlyú bajnoka. Gyümölcsössége nem túl tolakodó, ugyanakkor jelegzetes. Az ipari söröket fogyasztó barátok számára is élvezetes, kerek aromái miatt.  Itt találod az adatlapot.

Ajánlott: apátsági sörök

 

S-04

Az S-04, ahogyan látható, haladunk a metszetek felé, egyre inkább háttérbe szorulnak a gyümölcsös jegyek, de még mindig érezhetőek, helyette a virágos aroma kerül előtérbe. A legtöbb Ale típusú sörhöz jól áll. Főztek már vele IPA-t,DIPA-t, APA-t, de nyári sörökhöz is kiváló. Egyszóval, ha csak most kapott el a kézműves sörhullám, de az US-05-nél valamivel virágosabb, gyümölcsösebbre vágysz,
az S-04-et próbáld ki. Itt találod az adatlapot.

Ajánlott: a legkülönfélébb enyhén gyümölcsös-virágos sörök (IPA, DIPA, APA, Summer ale stb)

 

K-97

A K-97 már egy gyümölcsösebb, úgynevezett German Ale élesztő. Witbier, Berliner Weisse és Kölsch is készült már a segítségével. Egy univerzális élesztő, ami minimális eltér a metszettől, azonban egy jól megválasztott recepttel ez előnyünkre fordítható. Itt találod az adatlapot.

Ajánlott: Wit, Session Ale, Kölsch

 

WB-06

A WB-06 a búzasörök koronázatlan királya, már ami a felhasznált mennyiséget illeti, biztosan első helyen áll. Kiegyensúlyozott észteres-gyümölcsös aromái miatt elsőrangú Hefeweizen készíthető vele. Alacsony flokkulációjának hála gyorsan erjeszt és zavaros marad fogyasztásig. A bajor búzasöröket érdemes alul oltani, a hagyományos 21literes főzethez valamivel több mint fél zacskó WB-06-ot rakni, így a bajor búzasörökre jellemző banános-szegfűszeges íz még intenzívebb lesz. Itt találod az adatlapot. Egyes receptekben belga búzasörökhöz is használják.

Ajánlott: bajor és belga búzasörök.

 

BE-134

A BE-134 egy igazi Saison élesztő. Gyümölcsös észterei gyengék, de érezhetők, mellette a fűszeres fenol dominál. Gyümölcsökkel jól kiegészíthető. Itt találod az adatlapot.

Ajánlott: Saison, gyümölcsös sörök

 

T-58

A T-58 a búzasörök királynője. Főleg a sötét búzasörökhöz használják, íze erőteljesebb mint a WB-06 esetében. Jól kiegészíti a karamell maláták domináns ízét. A flokkulációja valamivel magasabb, mint a WB-06 esetében. Emiatt a jellemző a törzsre hogy a sör nem zavarpos, sokkal inkább opálosan áttetsző. Itt találod az adatlapot.

Ajánlott: búzasörök, sötét búzasörök

 

US-05

Egy rendkívül széles körben elterjedt élesztőről van szó. A nagy sörházak éppúgy használják, mint az otthoni sörfőzők kiszámítható tulajdonságai miatt. Áttetsző, könnyen iható sör készíthető vele. Itt találod az adatlapot.

Ajánlott: amerikai ale sörök, az egyszerűtől az erősen komlózottig.

 

W34/70

A W34/70 törzs egy igazi német alsóerjesztésű élesztő, tisztán és semlegesre erjeszt. Semleges ízének köszönhetően kitűnő választás pils, lager és más alsóerjesztésű sörökhöz. Könnyen iható sört eredményez.  Itt találod az adatlapot

Ajánlott: lager, pils, bock, más alsóerjesztésű sörök

 

S-189

Az S-189 törzs egy Svájcból származó alsóerjesztésű különlegesség. Íze semleges, de felfedezhetők benne enyhe virágos jegyek is. Könnyen iható sört eredményez. Érdems kipróbláni. Itt találod az adatlapot

Ajánlott: lager, pils, bock, más alsóerjesztésű sörök

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is  smiley
Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről.
Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban!
(nem összevonható más kedvezményekkel)

Tartalomhoz tartozó címkék: Fermentis Safale Saflager